12 Ekim 2011 Çarşamba

Deniz Som’un ardından

Geçtiğimiz günlerde nesli tükenmekte olan gazetecilerden birini daha kaybettik, Deniz Som’u… Nesli tükenmekte olan derken hemen açıklayayım: “şerefli, cesur, asaletini ceketinin markasından değil, boyun eğmeyen dik duruşundan alan, gerçekçi, seviyeli, varını yoğunu halkına ve yaşadığı topraklara bağışlayan gazeteciden bahsediyorum.”
***
Deniz Som sadece gazeteci değildi. O çok yönlülüğün bir simgesiydi aslında. Televizyon programı da yaptı, radyo programı da; dizi senaryosu da yazdı, kitapta yayımladı… Deniz Som’a bunlar yeter mi? O aynı zamanda gazetecilik öğrencilerine “nasıl gazeteci olunur” u anlattı, anlayacağınız öğretmende oldu yani…
***
Bitti mi? Deniz Som eylem adamıydı. Dünyada nesli tükenen deniz kaplumbağalarının üreme alanlarından bir tanesi de Muğla/Dalyan’da. Bu üreme alanına yapılması planlanan turistik tesisi gündeme getirdi Som cesurca. Bununla birlikte kitlesel çevre eylemlerinin başlamasını sağladı.
***
Mesleğe başladığı günden bu güne gazetecilik anlamında her şeyi yaptı. Ancak biz Som’u en çok Cumhuriyet’te yazdığı “vaziyet” köşesiyle tanıdık. Köşesinin adından da anlaşılacağı gibi Som, Türkiye’de vaziyetin ne olduğunu tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyordu. Burada da çok yönlülüğünü konuşturuyordu ama. Salt yazıdan oluşmuyordu köşesi. Karikatürlerde önemli yer kaplıyordu. Hele yazılarını bir okuyun, tatlı iğnelemeler, mizahi bir anlatım biçimi vardı ki insan sonraki yazısını iple çekiyordu.
***
Sadece bunlar mı? Som aynı zamanda Cumhuriyet değerlerine bağlı bir Atatürk sevdalısıdır. Hayatı boyunca, özellikle Laiklik ve Halkçılıktan hiçbir şekilde ödün vermemiş, bu değerleri ortadan kaldırmaya çalışanlara karşı var gücüyle, yiğitçe mücadele etmiştir.
***
İşte, dedim ya nesli tükeniyor böyle gazetecilerin… Cesaretini şerefinden alanlar, yavaş yavaş yok oluyor ya da yok ediliyor.  Deniz Som da bunlardan bir tanesiydi. Aslında tek tesellimiz eceliyle ölmesiydi belki de, katledilmemesiydi “bilinçli” sıkılan şuursuz bir mermi tarafından…
***
Ben “adam” gibi gazeteciye her zaman toplum savaşçısı derim. Evet, Deniz Som hep halkı için mücadele ediyordu. Evet, Deniz Som “adam” gibi gazeteciydi. Evet, Deniz Som bir toplum savaşçısıydı.


Arif ANBAR / MIH
Sakarya Gazetesi
http://www.sakaryagazetesi.com.tr/yazar_haber.asp?yazar=22#yazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün fotoğrafı

Günün fotoğrafı
Yılkının özgürlüğü, Mahmudiye / Arif ANBAR