11 Ekim 2011 Salı

Hastalık değil, tezgâh!

Gün geçmiyor ki dünya yeni bir salgınla karşılaşmasın. Kuş gribinden sonra şimdi de domuz gribi başımıza bela oldu. Hatırlayalım! Kuş gribiyle birlikte birçok insan hastalandı ve birçokları da yaşamını yitirdi. Bu hastalık nedeniyle karlı çıkanlar da vardı. Kimdi bu karlı çıkanlar? Tabii ki de dünya ilaç pazarını elinde bulunduran büyük ilaç şirketleri ve onlar üzerinden nemalananlar. Hastalıklar onlar için kötü bir şey değil tersine olması gereken, eğer olmuyorsa da yaratılması gereken bir şey. İlaç tüccarları için hastalık demek müşteri demek. Eğer bu bir de salgın hastalıksa değmeyin sakın tüccarın keyfine!

***

Hastalık eğer kendisi gelmiyorsa yaratılması gereken bir şey demiştim yukarıda. Herkes bir virüsün profesyoneller tarafından çok kolaylıkla yaratılabileceğini bilir. Hatta öyle ki bu profesyoneller bir virüsün soğuk koşullarda mı yoksa sıcak koşullarda mı yaşayabileceğini bile belirleyebilirler. Daha sonra da bu virüs için bir de aşı geliştirirler. Bütün bunların ardından virüsü dünyaya yaymak onlar için dert değildir.

***

Şu günlerde yeni bir salgın hastalıkla evrensel olarak mücadele ediyoruz. Herkesin de bildiği gibi bu hastalığın adı domuz gribi. Dünya devletleri hükümetleri, ilaç şirketlerine milyonlarca aşı siparişi verdi ve milyonlarcası da yolda. Medya bu duruma kilitlenmiş vaziyette ve gündemin azımsanamayacak bir bölümü bu hastalıkla meşgul ediliyor. Çeşitli kurum ve kuruluşlar halka bu hastalığı anlatıyor, tedbir almalarını istiyor. Bütün bu yapılan duyarlı çalışmalar gerçekten önemli ve takdir edilecek çalışmalar. Fakat ölen onca insanın, ölmeyip de bunun psikolojik ve fizyolojik ağırlığını yaşayan insanların ne suçu var? Harcanan milyarlarca dolara ne demeli dünyada sefillik ve açlıktan ölen insanlar varken!

***
Dünya sağlık örgütünün (WHO) verilerine göre şimdiye kadar domuz gribinden 167 kişi öldü. 39 bin 620 vaka sayısı mevcut. Salgın büyürse eğer 7,5 milyon kişi yaşamını yitirecek. Sağlık Bakanlığı Türkiye'deki vaka sayısını 582 olarak açıkladı. Dünyada toplam 1,5 milyar dolarlık domuz gribi aşısı satıldı ve bunun 10 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Türkiye ise tam 43 milyon doz aşı siparişi verdi. Burada kazanan sadece yine büyük ilaç şirketleri oldu. Onlar yine daha çok kazanarak daha çok büyüdü! Ey halkım varın siz karar verin gerisine.

Arif ANBAR / GÜNDEM
Eskişehir Anadolu Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün fotoğrafı

Günün fotoğrafı
Yılkının özgürlüğü, Mahmudiye / Arif ANBAR