12 Ekim 2011 Çarşamba

Olaylı açılışta hazmedilemeyen tepki

Başbakan, Galatasaray’ın yeni stadı olan Türk Telekom Arena Stadının açılışında ıslıklarla protesto edildi. Böyle durumlarda başbakan kızarır ve ne yapacağını bilemez. Karşısındaki protestocu yalnızsa eğer, eser, gürler, kızar… Çünkü yanında 1400 kişilik koruma ordusu vardır. Ancak protesto edenler stattaki on binler olunca iş değişir; Başbakan olay yerini terk etmek zorunda kalır. Şimdilik olay anında değil de, daha sonra protestoculara esecek, gürleyecek, kızacak; yani deyim yerindeyse günlerini gösterecektir…
***
Bu sefer sadece Başbakan gürlemedi, protestocu taraftarlara bakın kimler ne dedi?
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, nankörler,
Egemen Bağışın Müşaviri’nin oğlu Yasin Serim, Gerizekalı, kuş beyinliler,
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. Genel Müdürü Selim Terzi, yuhalayanların babaları belli değil, kahpeler,
AKP’li Suat Kılıç, sefiller,
Enerji Bakanı Taner Yıldız: “bu olaydan sonra ben ve ailem Galatasaraylı olmayı askıya aldık” dedi.
Bu iğrenç dereceye varacak hakaretler, Türkiye Cumhuriyeti’ni yöneten iktidarın temsilcilerinden geliyor. Hiçbir cümlenin geçmediği yapılan ıslıklı bir protesto bile, iktidar sahiplerinin ne kadar tahammülsüz ve demokrasiden uzak olduğunu gösteriyor…
***
Başbakan ıslıklanmaması gerektiğinin gerekçesini şöyle açıklıyor: “O stada 600 trilyon yatırım yaptık. Galatasaray’ın oraya Allah’ın bir kuruşu yok. Karşılığı böyle mi olmalıydı?” Bu ne demektir? Bu, “ben sizler için, takımınız için bir mabet yaptım, bana iyi davranın, hep alkışlayın, hep sevin, sayın; aman haaa!” Demektir. Ancak taraftar bunu yapmadı.
Başbakan, beklenmedik bu protesto üzerine ortaklarıyla birlikte açtı ağzını yumdu gözünü; tehdidin bini bir para…
***
Şöyle bir gerçekte var. Başbakan “bu stada 600 trilyon yatırım yaptık” diyor. Bunu söylerken sanki kendi cebinden çıkmışçasına söylüyor. Bu 600 trilyon devletin kasasından verildi, yani vatandaşın dişinden tırnağından artırıp devlete verdiği vergilerle…
Bu bir kenarda dursun, biz bir de şuna bakalım. Galatasaray TOKİ’ ye Ali Sami Yen Stadının arsasını bıraktı. TOKİ’ de bu arsayı bir güzel sattı. TOKİ’ nin bu arsadan kazandığı 416,5 milyon dolar görülmüyor mu, buraya kurulacak iş merkezleri, konutlar ve alışveriş merkezleri hesaba katılmıyor mu acaba? Yani Galatasaray’ın bu stadın yapımında “tek Allah parası yok” demek de yanlış ve düşünülmeden söylenmiş bir cümle olarak karşımıza çıkıyor.
***
Bir de Galatasaray’ın başkanı var tabi, Adnan Polat. Olaydan sonra etekleri tutuşan Polat, “Muhteşem bir düğün gecesine leke sürdüler, 240 kamera ile tarama yapacağız, Sayın Başbakanımızı yuhalayanlar bundan sonra stada alınmayacak. Sayın Başbakanımızdan özür diliyorum…” açıklamasını yaptı.
Tribün dediğin yerde taraftar olur arkadaş. Adı üstünde taraftar… Taraftar dediğin kişi stada, karşı takımın moralini bozmak için gelir, yuhalama da yapar, ıslık da çalar, küfür de eder. Kendi takımını da marşlarla destekler. Başbakana yapılan ıslıklı protesto çok doğal. Çünkü taraftar için Başbakan, mücadele edilmesi gereken bir rakip olarak görüldü. Ancak bu sefer fikirsel rakipti...
Islıklamak ve yuhalamak kanunla yasaklanmamışsa ve Başbakanda herkes gibi bir insansa bu yapılan protesto normal ve yasaldır.
Eğer Adnan Polat, Başbakandan özür dilemiş ve sorumluları stada almam demişse, şimdiye dek Galatasaray’ın maç yaptığı tüm kulüpler ve taraftarlarından özür dilemelidir.
***
Bu tepki belli bir grubun tepkisi değildir! Bu tepki, artık bazı şeyleri içine sindiremeyen, gözünü yavaş yavaş açmakta olan bir kitlenin tepkisidir. Bu tepki yargı bağımsızlığına, cumhuriyete, laikliğe, askere, aydına karşı olanlara; işsizliği, yolsuzluğu ve yoksulluğu dayatanlara yapılan bir tepkidir. Bu tepki, “Aksırıncaya tıksırıncaya kadar içiyorlar, ucube ve ananı al git” diyenlere, halkın tepkisidir!


Arif ANBAR
Sakarya Gazetesi / MIH
http://www.sakaryagazetesi.com.tr/yazar_haber.asp?yazar=22#yazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün fotoğrafı

Günün fotoğrafı
Yılkının özgürlüğü, Mahmudiye / Arif ANBAR