11 Ekim 2011 Salı

Şaka: Türkiye yeni süper güçmüş!

Newsweek Dergisi Türkiye’yi yeni bir güç olarak belirtip, Türkiye’nin 1980’lerden sonra Batı değerlerine göre şekillenen dünyada uluslararası standartları belirleyen beş ülkeden biri haline geldiğini savundu ve yeni uluslararası ilişkilerin Türkiye’nin kendine özgü çıkar ve değerleriyle şekillendiğini iddia etti. Bu iddialara bakarak dünyadaki süper güçlerin artık G8’ler değil Türkiye’nin de içinde bulunduğu Rusya, Çin, Brezilya ve Hindistan olduğu söylenebilir.
***
Ekonomik güç ile siyasal güç doğru orantılıdır. Yani ekonomisi güçlü olan ülkeler, siyasal olarak dünya uluslararası ilişkilerinde “uluslara” hükmeder, ülkesinin çıkarları doğrultusunda yeni oluşumları kendisi belirler ya da oluşumlar üzerinde söz sahibi olur.
***
Dünyada yeni bir süper güç haline gelen Türkiye(!) toplam beş yüz milyar dolar borcuyla bugün IMF’nin pençelerine atılmış ve sömürücüler tarafından pışpışlanarak avutulmakta.  Halkın sahibi olduğu ve süper güç ülkemizin ekonomik karıyla iştah kabartan kurumları, emperyalist güçlerin ağzına layık bir şekilde önlerine sunuldu. Türkiye borçlandı, kurumlarını sattı. Türkiye kurumlarını sattı daha da borçlandı. Türkiye satmaya ve borçlanmaya devam ediyor. Türkiye öylesine güçlü bir ülke haline geldi ki bu gün TEKEL işçileri aç kalmamak için Abdi İpekçi Parkı’nda ölüm orucunda. Yine aynı Türkiye’deki esnaflar sıra sıra kepenk kapatırken yüce yöneticilerimiz göğüsleri kabaran bir ifadeyle, utanmadan ve inanılmaz bir pişkinlikle ekonomik kalkınmadan söz ediyorlar. Türkiye süper güç olma yolunda emin adımlarla ilerliyor(!)
***
Newsweek Dergisinin o kadar çarpıcı iddiaları var ki insanı hayrete düşürecek nitelikte. Sevgili hükümetimizin lideri sevgili “Erdoğan, kendini ispatlamış bir demokrattır”. Evet! Bu dehşet verici iddianın sahibi Newsweek. Ben öyle düşünüyorum ki bu iddiayı öne süren kurumun demokrasi anlayışında bir sorun var. Sevgili Erdoğan Ergenekon davasının savcısı olduğu için mi demokrat? Medyayı tehditlerle sus pus ettiği için mi demokrat? Devlet kurumlarında kadrolaşmaların yaşandığı için mi demokrat? Halk açlıktan kıvranırken, Türk ekonomisi muazzam bir durumda dediği için mi demokrat? Türkiye’de ne var ne yok sattığı için mi demokrat? İnsanları aşağılarcasına “ananı da al git, askerlik yan gelip yatma yeri değildir dediği için mi demokrat? Bunlar sayfalar dolusu uzatılabilir. Eğer demokratlık buysa demokrasi adına yıllardır verilen mücadelelerin hepsi boşunaymış.
***
Kimse kendini kandırmasın. Türkiye ne süper güç olma yolunda ilerliyor ne de Türkiye’nin yöneticileri demokrasi adına savaşıyor. Türkiye Cumhuriyeti “tam bağımlı” bir ülke haline getirilmiştir! Türkiye Cumhuriyeti’nde demokrasi adı altında yutturulan kavram, demokrasi kılıfı giydirilmiş faşizanlıktır!
***
Newsweek her şeyimizle bağımlı olduğumuz ABD çıkışlı bir dergidir ve bu derginin Türkiye’deki hangi siyasal yapıya hizmet ettiği apaçık ortadadır. Şimdi Türkiye’nin nasıl serseri devlet konumundan çıkarılıp güçlü ülke, faşizan ülke konumundan çıkarılıp demokratik bir ülke konumuna yerleştirildiği daha iyi anlaşılmaktadır.

Arif ANBAR / GÜNDEM
Eskişehir Anadolu Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün fotoğrafı

Günün fotoğrafı
Yılkının özgürlüğü, Mahmudiye / Arif ANBAR