11 Ekim 2011 Salı

Hikâyenin Adı: Aşağılanan Demokrasi

Yine demokrasinin yenik düştüğü ve aşağılandığı bir uygulama yaşandı güzel Türkiye’mizin güzide bir üniversitesinde. Anadolu Üniversitesi tarihinde yaşanmamış bir kepazelik bu. Mevcut Rektör Prof. Dr. Fevzi Sürmeli 334 oy alarak seçimi birinci sırada tamamlamıştır. Prof. Dr. Davut Aydın ise 96 oy alarak üçüncü olmuştur. Sevgili YÖK Davut Aydın’ı birinci sıradan Cumhurbaşkanlığına göndermiş, seçimi kazanan Fevzi Sürmeli’yi ise üçüncü sırada göndermiştir. Demokrasiyi dilinden düşürmeyen Cumhurbaşkanı ise kendisinden bekleneni yaparak demokrasiyi hiçe saymış ve en az oyu alan adayı rektör olarak atamıştır.

***
Anadolu Üniversitesi tarihi Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’nin rektörlüğüyle başlar. Büyükerşen de dâhil olmak üzere daha sonra gelen üç rektör’de en çok oyu alarak üniversitenin patronu olma hakkını kazanmış ve atanmıştır. Ancak son atama tam bir aymazlığa sahne olmuş ve Cumhurbaşkanı tarafından en az oyu alan aday atanmıştır. Bu atama AÜ’nün demokrasi geleneğini yıkmış ve üniversitemize büyük bir darbe indirmiştir.

***
Kimsenin Davut Aydın’la bir sorunu yok. Sevilen de birisi. Bizim tepkimiz demokrasiye yapılmış aşağılama. Neden böyle bir atama? Fevzi Sürmeli dört yıl içinde üniversiteye büyük hizmetler getirmiş ve başarılı bir yönetim süreci geçirmiştir. Bunun yanı sıra kazandığı rektörlük deneyimi de mevcut. En çok oyu alması da cabası. O zaman neden?

***
AÜ’ Türkiye’nin en zengin üniversitesi ki bütçesi neredeyse devlet bütçesine eşdeğer. Yani AÜ büyük bir sermaye kapısı. Bu yüzden olmalı ki Maliye Bakanlığı’nın, üniversite maliyesine samimi ve özel bir ilgisi var. İşte bu atamayla birlikte o samimi ve özel ilgiyi, AÜ ekonomisine gösterecek kişi rektörlük koltuğuna oturtulmuştur.

***
Tepkiler çığ gibi büyüyor. Sadece Üniversite içinde mi? Hayır, tüm Eskişehir’de…
Akademisyenler atamanın demokrasiye ihanet olduğu yönünde beyanlarda bulunuyor. Halk seçimlerin samimi olmadığını ifade ediyor. Öğrenciler ise şu günlerde tepkilerini eylemler yaparak dile getirmeye çalışıyor.

***
Ancak ne yazıktır ki bugün eylemler yaparak tepki koyan insanların çoğu dün, bu rezilliğin mimarı olanlara oy verdiler. Ne kadar tepkini koyarsan koy bu atama gerçekleşti. Geri alınma şansı yok! Bu zihniyet başta olduğu sürece aynı yaklaşım büyüyerek devam edecek. Bir daha bu gibi demokrasi katliamlarını yaşamamak için fırsat avcılarını tepe noktasına çıkarmayalım. Bu yalnız bizim elimizde!

Arif ANBAR
Eskişehir Anadolu Gazetesi / GÜNDEM 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün fotoğrafı

Günün fotoğrafı
Yılkının özgürlüğü, Mahmudiye / Arif ANBAR