12 Ekim 2011 Çarşamba

Mesele bıçağın kemiğe dayanması meselesidir

Artık o kadar ileri gittiler ki, asıl amaçlarını alelade haykırır oldular…

***

AKP’li Bülent Arınç, yapmak istedikleri yeni anayasa ile ilgili gazetecilere konuştu. Ve Anayasanın ilk üç maddesi hakkında dedi ki: “Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal ve hukuk devletidir. Demokrasinin unsurları içerisinde bu türlü bir statükonun veya dogmatizme gidişin olmaması gerekir. Benim İstiklal Marşı'ndan, bayraktan bir şikâyetim yok. Bu maddelerin içerisinde anayasada korunması gereken hususun, sadece cumhuriyet ile ilgili olan madde olması gerektiğini düşünüyorum.”
 
***

Arınç, 1. Madde (Türkiye bir Cumhuriyettir) korunmalı diye düşünüyor. Diğer iki maddenin ise anayasayla korunmasının, statükoyla beraber bir dogma olduğunun altını çiziyor, değiştirilmesini savunuyor.
Bu düşüncenin iki önemli nedeni var…
Birinci neden: 2. Madde, Türkiye’nin demokratik, laik bir sosyal hukuk devleti olduğunu söyler. İşte bu maddenin değiştirilememesinin demokrasiye aykırı olduğunu ifade eden Arınç, aslında demokrasi bezirgânlığı yaparak, Türkiye’de demokrasinin, laikliğin ve hukukun savunmasız bırakılmasını amaçlamaktadır.
İkinci neden: 3. Madde, devletin dilinin Türkçe olduğunu, bayrak şeklinin kırmızı üzerine beyaz ay yıldız olduğunu ve Milli Marşının İstiklal Marşı olduğunu söyler.
Yani Arınç’ın 2. Madde’nin değiştirilebileceğini savunmasının asıl nedeni, devletin dilinin, bayrağının ve milli marşının değiştirilmesinin amaçlanmasındandır.

***

Peki, Arınç neden 1. Maddenin korunmasından yana?
Çünkü Cumhuriyet ifadesi tek başına hiçbir anlama gelmemektedir. Yanına şekillendirici argümanları koyduğunuz zaman anlam kazanır. Türkiye Cumhuriyeti rejimini de şekillendiren madde 2. Maddedir. Yani Türkiye, Cumhuriyet kavramının içinde demokrasiyi, laikliği ve hukuk devleti anlayışını barındırmaktadır. İşte devletin rejimi böyle oluşmaktadır.
Ancak, Arınç’ın istediği üzere, 1. Madde kalırda 2. Madde değiştirilirse eğer, Cumhuriyet kavramının içi boşaltılarak bu kavram, yeni unsurları içine alabilecek bir duruma gelecektir.
Dolayısıyla Arınç, 1. Maddeyi korumak bahanesiyle, milletin endişelenmesinin önüne geçmeyi amaçlamakta, “rejimle bir derdim yok” mesajını vermek istemektedir.

***

1. Madde kalır ve 2. Madde kaldırılırsa eğer, rejimin değişmesi konusunda bir engel kalmaz.
Sıra gelmiştir Türkiye’nin dili, bayrağı ve milli marşına. 3. Madde de kaldırıldıktan sonra Türkiye, hangi rejimler, hangi diller, hangi bayraklar ve hangi milli marşlarla kaç parçaya bölünür, kimlere paylaştırılır tahmini zor ancak böyle bir bölünmenin adımlarının atıldığı kesin.

***

Evet, bölünmüş bir Anadolu fikri hazır ve fikrin gerçekleştirdiği eylemler ortada.
Halk nerede peki?
Halk aç bırakılarak muhtaç edilmiş, korkutulmuş, eğitimsizleştirilmiş, biat kültürüne alıştırılmış ve uyutulmuş…
Ancak herkes şunu bilmelidir ki, Türk halkı hiçbir zaman ölüm uykusuna yatmamıştır.
Mesele bıçağın kemiğe dayanması meselesidir.
Ve ne yazık ki Türk halkı, etini kesen bıçağı, kemiğinde hissetmeyi beklemektedir.


Arif ANBAR
Sakarya Gazetesi
http://www.sakaryagazetesi.com.tr/yazar_haber.asp?yazar=22#yazar 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün fotoğrafı

Günün fotoğrafı
Yılkının özgürlüğü, Mahmudiye / Arif ANBAR