11 Ekim 2011 Salı

Hoş geldi, hoş olmadı

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası yıllık toplantısını bu yıl İstanbul'da yaptı.
Sonuç ne oldu? IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'a ayakkabı fırlatıldı, Taksim yine savaş alanına döndü ve bir ölü!

***

Önce Bilgi Üniversitesi'nde yaşanan olaya bir bakalım. Başrolde IMF Başkanı Kahn ve ona sevgisini ayakkabısıyla sunan bir IMF sever! Ayakkabısının 'Nıke' marka olması da sevgisinin bir anlamda ne kadar kaliteli olduğunu gösterir nitelikte aslında. Peki, kimdi bu IMF sever? Birgün Gazetesi Editörü ve aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Öğrencisi Selçuk Özbek. Hatırlanacağı gibi Irak'ta benzer bir olay yaşandı ve olayın dünyaya etkisel büyüklüğü azımsanamayacak kadar fazla. Peki, Özbek neden aynı eylemi tekrarlama ihtiyacı duydu? Belki de Irak'ta yaşanan olayın etkisel büyüklüğüne bakarak, böyle bir eylemle gözlerin kendi üzerine çekileceğini düşündü. Önceden planladı ve dikkat çekmek amacıyla yaptı. Ya da gerçekten o anda dayanamayarak içinden geleni sakınmadan gerçekleştirdi. Bunu anlayabilmek zor görünüyor.

***

Öte yandan Taksim'de gerçekleşen olaylar da sanki 1 Mayıs'ın telafisi niteliğindeydi. Öyle ki
zarar verilmedik işyeri kalmadı, özellikle de bankalar. Esnaf yine kepenk kapatmak zorunda kaldı. Taksim bir canın daha Azrail oldu gene. Taksim hiç bir günahı yokken suç işlemeye devam ediyor.

***

Burada şu soruyu sormak mümkün: İnsanlar eylemlerini neden çağın modernizasyonu içinde gerçekleştir miyor? Neden hala eski usul şiddet içerikli mesajlarla kendilerini tatmin etmeye çalışıyor? Polisler neden insanlara insan gibi müdahale etmiyor? Belki de bu insanların doğasında var. Tabi şu gerçeği de es geçmemek gerekli: Türkiye Cumhuriyeti içerisinde insanların hasretlerini modern bir şekilde dile getirmeleri, zorbalıkla dile getirmelerinden daha zor! 
                     
Arif ANBAR / GÜNDEM
Eskişehir Anadolu Gazetesi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün fotoğrafı

Günün fotoğrafı
Yılkının özgürlüğü, Mahmudiye / Arif ANBAR