12 Ekim 2011 Çarşamba

Sancılı seçim süreci, sonrasında dokuz doğuran vatandaş

Partiler milletvekili aday listelerini açıkladı. Listeler açıklanır açıklanmaz deyim yerindeyse kızılca kıyamet koptu. Seçim yarışının AKP, CHP ve kısmen de olsa MHP arasında geçeceği aşikâr. Bu üç partinin, aday listelerini gelin bir değerlendirelim…

***

Erdoğan, başkanlık sistemine her fırsatta sıcak baktığını dile getiriyordu. Cumhurbaşkanı Gül’ün ise bu sisteme mesafeli, aslında karşı olduğu bilinen bir gerçekti. Eski dostların arası bu yüzden biraz açılmıştı. Ve Erdoğan, seçim sonrası çalışmalarına başlayacağı başkanlık sistemine tam destek için, Gül’e yakın isimlerin neredeyse tümünü tasfiye etti.
Erdoğan’ın diktatörlük hevesi hiç bitmeyeceğe benziyor…

***

CHP’de Baykal taraftarlarının listeye giremeyeceği zaten biliniyordu. Nitekim öyle de oldu. Ancak kafaları kurcalayan soru, Ergenekon tutukluları Mustafa Balbay, Tuncay Özkan ve Mehmet Haberal’ın adaylıklarının belirsizliğiydi. Çok konuşuldu, çok tartışıldı. Bazıları bu isimlerin CHP’ye zarar vereceği görüşündeydi, bazıları ise CHP’nin bu isimlerle yükseleceğini iddia ediyordu. Ve Tuncay Özkan dışarı da bırakılarak Balbay ile Haberal listeye alındı.
Bu isimlerin listedeki yerleri çok iyi, muhtemelen seçilecekler. Ancak Anayasa’nın 14. ve 83. maddeleri uyarınca, tutuklu bulunan kişiler milletvekili olduktan sonra dokunulmazlık kazanamıyor, tahliye edilemiyorlar.
Bu iki kişinin tahliyeleri, mahkemenin vereceği, “şahısların yargılandıkları suçla alakalı olmadıkları, delillerin tümünün toplandığı” kararıyla gerçekleşir.
Görülüyor ki Balbay ve Haberal’ın tahliyeleri pek de kolay olmayacak. Bir kıyamette milletvekili seçildikleri zaman kopacak.
Tüm bunların yanı sıra, CHP’nin 109 kadın aday belirlemesi ve bu adayların 38’inin seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesi, CHP açısında bir devrim niteliği taşımakla beraber, diğer partilere de örnek teşkil etmektedir.

***

Parlamentoya girebileceği bile tartışma konusu olan MHP’de ise durum, CHP’den farksız değil. Bir tutuklu aday da MHP’nin adayı olan ve Balyoz’dan yargılanan Engin Alan. MHP parlamentoya girebilirse eğer, Alan muhtemelen seçilecek.
2007 seçimlerinde tutuklu bulunan PKK’nın temsilcilerinden Sebahat Tuncel, BDP’den bağımsız milletvekili seçildikten sonra serbest bırakılmıştı. Engin Alan’ın, 12 Haziran’da, milletvekili seçilmesi sonrasında tahliye edilmemesi halinde, MHP’nin ortalığı ayağa kaldıracağı su götürmez bir gerçeklik olarak karşımıza çıkıyor.

***
Seçim sürecinin partiler için çok sancılı geçeceği kesin. Zira adaylıkların açıklandığı gün, ilk sancı kendini gösterdi.
Şu da bir gerçektir ki, partiler üç ay sancı çekiyor; sonrasında vatandaş, beş yıl dokuz doğuruyor!


Arif ANBAR
Sakarya Gazetesi / MIH
http://www.sakaryagazetesi.com.tr/yazar_haber.asp?yazar=22#yazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün fotoğrafı

Günün fotoğrafı
Yılkının özgürlüğü, Mahmudiye / Arif ANBAR